Звіт про другий тур виборів у Ужгороді від КВУ

Опубліковано igordejak на

tuzhansky2

В Ужгородському прес-клубі КВУ прокоментував підсумки місцевих виборів на Закарпатті та озвучив результати фінансового моніторингу. Із журналістами зустрівся Дмитро Тужанський, голова Закарпатського осередку Комітету Виборців України. Він розповів про підсумки місцевих виборів, у тому числі другого туру в Ужгороді, а також результати моніторингу фінансування витрат кандидатів на виборах в рамках проекту за підтримки Ради Європи.

«Новим мером Ужгорода став Богдан Андріїв, який набрав майже удвічі більше голосів ніж його опонент.
У той час, коли один кандидат робив галас і перформанс, інший кандидат робив вибори. У роботі обох цих кандидатів дуже мало прозорості, рівності та законності, але обидва кандидати не те, що достойні, вони варті один одного,- сказав Дмитро Тужанський. – Обидва кандидати недостойні Ужгорода, про це свідчить кількість зіпсованих бюлетенів – понад 10%. Це не зовсім смішно і кумедно. Це неправильно, але така ситуація є».
За словами Дмитра Тужанського, за звітом правоохоронців зафіксовано тільки 6 порушень. «Складається така особлива ситуація знову, коли є чимало непрямих доказів застосування підкупу, хай не такого масового, як у першому турі, але довести це на жаль ми не можемо,- зауважив Дмитро Тужанський. – Виборча кампанія другого туру – це недолугі борди, смішні недоречні гасла. Дуже непрофесійний чорний піар. В останній тиждень ситуація загострювалося за рахунок фейків з екзит-полом, повідомленням про  арешт одного з кандидатів. Все насправді було дуже кволо, пасивно. Хоча на тлі країни Ужгород виглядає дуже пристойно. Навіть середню явка 36-37 % Ужгород трошки перевищив».
Керівник закарпатського осередку КВУ каже, що результати виборів, другого туру дають підстави дискутувати про потрібність другого туру. «Ситуація в Ужгороді буде тим прикладом, який буде аналізуватися щодо змін до законодавства. Інше питання – легітимність влади. З огляду на низьку явку і такий результат цей показник доволі низький і це виклик до ужгородської влади в її подальших діях».
У контексті фінансування виборчих кампаній, то Дмитро Тужанський зазначив: погано, що кандидати не звітують публічно. За законом кандидати мали б звітувати у ТВК, але навіть ТВК не оприлюднювали ці дані.
«Значно цікавішим є чорна каса, ніж офіційні звіти. У звітності кандидатів, зокрема, немає інтернету, хоча він використовувався кандидатами»,- додав експерт. КВУ моніторив фінансові витрати кандидатів у Мукачеві. Зокрема, нинішній мер Андрій Балога оприлюднив витрати на свою виборчу кампанію. Офіційно вони склали 155 800 тис.грн., штаб його опонента повідомив про удвічі меншу суму.

Категорії: Політика

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *