Круглий стіл про громадський контроль за списками виборців

Опубліковано igordejak на

Засідання круглого столу «Перспективи покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України напередодні виборів до місцевих рад», що проводився в рамках кампанії Центру підтримки громадських ініціатив «Кожен голос важливий» відбулось 26 травня 2015 року в Ужгороді в приміщенні готелю «Дует-Плюс».

В ході зустрічі учасники, серед яких громадські активісти, працівники відділів Державного реєстру виборців, депутати місцевих рад та всі зацікавлені особи активно обговорювали основні аспекти розвитку Державного реєстру, міжнародні практики публічного контролю за веденням реєстрів.
Значна увага приділялась обговоренню питання відкритості Державного реєстру та контролю за складанням списків виборців: Які персональні дані Державного реєстру виборців повинні бути відкритими для суб’єктів виборчого процесу та яким чином це можливо забезпечити?  Особливо ці питання є актуальними напередодні проведення місцевих виборів. Зупинились на обговоренні проблеми ідентифікації в Україні в широкому контексті, а також конкретних ідентифікаторів, які мають або можуть бути відкритими у Державному реєстрі виборців.
Представник Центру громадських ініціатив Володимир Піньковський розповів про міжнародну практику ведення Реєстрів, зокрема – досвід Великобританії, Грузії, Молдови. Особливу увагу експерт приділив досвіду Естонії, де завдяки ID-картці виборець не лише може проголосувати через мережу Інтернет, а й використовує її у різних сферах життя – як проїзний документ, доступ до Інтернет-банку, застосування електронного підпису тощо.
Відтак на круглому столі обговорили питання створення на базі Державного реєстру виборців Єдиного державного демографічного реєстру. Що, у довгостроковій перспективі, дасть можливість і українському виборцеві голосувати з допомогою Інтернету. До речі, Президент України Петро Порошенко на саміті «Східне Партнерство» зазначив, що в Україні за два роки можуть впровадити ID-картки.
Також експерт Центру громадських ініціатив наголосив на необхідності вироблення спільної позиції щодо відкриття даних реєстру виборців. Чимало важливої інформацію у ньому недоступні для широкого кола.
Начальник відділу ведення ДРВ виконкому Ужгородської міської ради Григорій Жирков наголосив, що для громадян уже працює «особистий кабінет виборця», де є можливість перевірити, чи ви є вони у реєстрі. Також доступ інформації Реєстру мають раз на рік партії, фракції яких є у парламенті. Щодо створення нового реєстру, то, на думку Григорія Жиркова, його повинні вести або органи юстиції, або МВС.
У контексті майбутніх місцевих виборів всі учасники Круглого столу погодилися, що треба розробити чіткі правила, кого можна вважати членом територіальної громади, відповідно – надати право голосувати. Це питання особливо актуальне у контексті переселенців, а також військовослужбовців, які часто переміщуються по країні.  
За підсумками зібрання сторони дійшли висновку, що такі круглі столи варто проводити частіше з метою відслідковування потреб виборців та органів ведення ДРВ.
Круглий стіл «Перспективи покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України напередодні виборів до місцевих рад» проводився з метою долучити громадськість до обговорення оптимальної моделі роботи Державного реєстру виборців України з метою покращення функціонування Державного реєстру виборців і зменшення кількості помилок та порушень у веденні реєстру в майбутньому.

Категорії: Політика

0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *