Обережно! В Ужгороді вже 17 людей постраждало від заражених кліщів

Опубліковано igordejak на

Кожен четвертий кліщ є переносником небезпечних інфекційних захворювань, найпоширенішим з яких є хвороба Лайма (кліщовий бореліоз). Зараз в Ужгороді та Ужгородському районі різко зросла захворюваність на кліщовий бореліоз (хворобу Лайма).
За словами ентомолога Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський лабораторний Центр МОЗ України» Тетяни БРОВДІ, в Ужгороді за останній місяць збільшилась кількість випадків укусів зараженими кліщами, що викликають хворобу Лайма. Найчастіше недужають люди, які живуть біля лісу,  дачники, грибники і збирачі ягід, любителі пікніків.  Тобто всі, хто міг контактувати з кліщем. Інколи, після прогулянок собака приносить на шерсті у дім кліща. А вже за кілька днів господар чи господиня помічають в себе на тілі дивні червоні плями…
«Якщо протягом всього 2017 року в Ужгороді зафіксовано тільки 9 випадків бореліозу, а за перші шість місяців цього року 6 випадків, то тільки за три тижні липня 17 (!!!)», – розповідає ентомолог Тетяня БРОВДІ.
Хвороба Лайма є однією з найбільш стрімко зростаючих у світі інфекцій, і її довгостроковий вплив на здоров’я може бути непередбачуваним. Це захворювання може шкідливо вплинути на нервову систему, шкіру, серце, опорно-руховий апарат. Медики називають бореліоз «бомбою зповільненої дії», яка здатна повністю зруйнувати здоров’я людини. На жаль, після укусів кліщів не всі звертаються до лікарів по допомогу.
Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, в цей час виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом, через кілька годин виникає відчуття дискомфорт. Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через два-три дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах.
Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД КЛІЩІВ
1. Подбайте про відповідний одяг
Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик укусів кліщів.
2. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.
3. Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
4. При поверненні додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.
Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.
5. Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
6. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.
7. Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності – скористайтеся повторно.
Якщо Ви виявили кліща на шкірі:
1. Негайно зверніться до найближчого травмпункту.
У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.
Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.
2. Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.
Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.
3. Ретельно вимийте руки з милом.


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *